Image Alt

Nakup moto opreme. Kaj kupiti in kaj potrebujem?

Nakup motoristicne opreme

Nakup moto opreme. Kaj kupiti in kaj potrebujem?

Dobra motoristična oprema nas ščiti, ne le pred padci, ampak tudi pred naravnimi elementi in drugimi stvarmi, zaradi katerih je vožnja lahko neprijetna. Preberite si naš vodič o tem, kaj morate vedeti o motoristični opremi, preden začnete voziti in poglejte, zakaj je vožnja z ustrezno moto opremo, lahko ena najpomembnejših odločitev!

Preden začnemo razmišljati o vožnji z motociklom je večina naše pozornosti usmerjena na “kateri motor kupiti”? Nakup motocikla je zabaven del,pred tem razmišljamo kako “hudo” bomo izgledali na motociklu in o adrenalinu ki ga bomo doživljali….
Ampak tisto, kar dobi premalo pozornosti, zlasti med motoristi, ki šele vstopajo v motoristični svet, je motoristična oprema. Za večino začetnikov je motoristična oprema “le ena skrb več”, mnogi bodo kupili čelado samo zato, ker to pač zahteva zakon, drugo zaščitno opremo, večina izbere po kriteriju “kako hudo zgleda”, in ne kako je v resnici varna.

Ampak takšno razmišljanje je povsem nedopustno!

Motoristična oprema vas ne ščiti samo pred poškodbami ampak tudi olajša samo vožnjo, jo naredi udobno in prijetno.

Zakaj naj bi sploh nosili opremo?

Dejstvo je, da bi morala biti varna motoristična oprema naša prioriteta pred samim nakupom motocikla.

Vožnja z motornim kolesom je nevarna – še toliko bolj, ko prvič vstopimo v dvokolesni svet. Moramo se zavedati da nas celo najmanjši trk ali padec lahko močno poškoduje. Seveda je vožnja zabavna, motocikli pa kul, toda kljub temu, da je naše motorno sredstvo tisto, ki nas bo verjetno pripeljalo tudi do kakšnih težav, je naša moto oprema tista, ki bo preprečila najhujši možni scenarij.

Ampak da nebomo črnogledi…

Motorna oprema nas ščiti pred stvarmi, ki nenadoma postanejo težava pri vožnji z motociklom – stvari, na katere morda še nismo pomislili. Na primer, čelada s polnim obrazom bo ob nesreči zaščitila vašo glavo in obraz pred travmatičnimi poškodbami, hkrati pa bo zaščitila tudi vaš obraz, da vas med vožnjo ne bodo zadeli hrošči, kamni in dež (pri avtocestnih hitrostih te stvari bolijo! ). Motoristična oprema vas ne ščiti samo pred poškodbami ampak tudi olajša samo vožnjo, jo naredi udobno in prijetno, saj je to tako zasnovana.

Pomembnosti nošenja ustrezne motoristične opreme res ni mogoče podceniti; pravzaprav je temeljnega pomena za varno in odgovorno vožnjo motornega kolesa, da zavzamemo stališče, če si ne moremo privoščiti ustrezne motoristične opreme, raje počakajmo z vožnjo. To pomeni, da nujno del svojega celotnega proračuna za motorno kolo namenimo zaščitni opremi.

Motoristi ki imajo že nekaj let izkušenj imajo poseben rek: “Obstajajo dve vrsti motoristov, tisti, ki so že padli in tisti, ki še bodo“. Če bomo že pristali med temi drugimi bodimo vsaj maksimalno pripravljeni!

Pet kosov opreme, ki jih nujno potrebujemo pred vožnjo:

  1. motoristična čelada
  2. usnjene ali tekstilne zaščitne rokavice
  3. motoristična jakna (usnjena ali tekstilna z vgrajenimi ščitniki)
  4. motoristični škornji
  5. motoristične hlače (usnjene ali tekstil z vgrajenimi ščitniki)

Dastin Sejfijaj

Odvisnež od adrenalina, oktanov in motorjev.

0 0 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments