Image Alt

Kdo je izumil, prvi “PRAVI” motocikel?

Kdo je izumil, prvi “PRAVI” motocikel?

Prvi val motornih koles se je začel pojavljati le nekaj krat po letih, ko je premierno zaslovel slovito pedalno kolo Pierra Michauxa in je trajal do sredine 1880-ih. Pierre Michauxov sin Ernest je v svoji pariški tovarni izdelal prvo motorno kolo tako, da je združil majhne parne motorje v eno od njihovih zgodnjih modelov koles “boneshaker”. Sylvester H. Roper je leta 1868 uporabljal peč na premog, Louis-Guillaume Perreaux je leta 1871 uporabljal alkoholno komoro, Lucius Copeland priložen parni stroj po angleško “farthing-penny” visoko kolesno kolo leta 1881).

Prava revolucija v motociklistični tehnologiji se je zgodila leta 1885, ko sta dva nemška izumitelja Gottlieb Daimler in Wilhelm Maybach uspela izdelati prvi motocikel z bencinski motor z notranjim zgorevanjem. Ta stroj, imenovan “RIDING WAGON””, je danes znan kot prvi primer sodobnega motocikla, ki ga poznamo in uporabljamo danes. Številni drugi izumitelji in inženirji so od njegovega nastanka naprej pričeli izdelovati svoje različice motorno opremljenih koles.

Deset let po premieri “daimlerjevega avtomobila” je nemški proizvajalec Hildebrand & Wolfmüller “ustanovil prvo tovarno množične proizvodnje motociklov. V prvih letih 20. stoletja njihovo prvotno poslovanje ni preživelo. Royal Enfield, Triumph, ameriška družba Harley-Davidson, Indian- družba za proizvodnjo motornih koles, in DKW (ki je rekordna kot največja tovarna proizvodnje motociklov pred drugo svetovno vojno).

Po drugi svetovni vojni, nižjih stroških, inženirskih izboljšavah in izboljšanju cestnih omrežij, motocikli “zacvetijo”. Motocikli so postali eden od glavnih virov prevoza v Aziji (zlasti v velikih mestih), ameriško gibanje “motociklističnega kluba” (skupaj z njihovimi portreti v filmih iz 50. in 60. let) pa je vzburilo domišljijo celotnega svetovnega prebivalstva. V 60. letih prejšnjega stoletja je prevlada ameriških in angleških proizvajalcev pričela bledeti z pojavom vse več japonskih blagovnih znamk – Suzuki, Kawasaki in Yamaha. Svojo proizvodnjo so osredotočili na manjše, cenejše in učinkovitejše modele motociklov, ki so jim pomagali zagotoviti večino svetovnega trga.

Eden najbolj priljubljenih modelov motociklov vseh časov je “Honda Super Cub”, prodanih več kot 60 milijonov enot. Njihova prevlada je trajala do devetdesetih let, ko je večini ameriškim in evropskim proizvajalcem uspelo ponovno pridobiti velike dele svetovnega trga (danes najbolj priljubljene zahodne blagovne znamke vključujejo imena, kot so BMW, Ducati, Victory in Harley-Davidson).

Danes so motorna kolesa ena najbolj dostopnih oblik motoriziranega prevoza na javnih cestnih povezavah. Dnevno je v uporabi več kot 200 milijonov motociklov po vsem svetu (skupaj z več kot 590 milijoni avtomobilov). Vodilne države z največjo uporabo motornih koles so Indija (37 milijonov motornih koles / mopedov) in Kitajska (34 milijonov motociklov / mopedov).

Dastin Sejfijaj

Odvisnež od adrenalina, oktanov in motorjev.

0 0 vote
Article Rating
1 Comment
najbolj glasovani
novejši starejši
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksander Šinkovec
3 leta nazaj

Malo sem pobrskal po netu in našel podatek, da je postal leta 1894 Hildebrand & Wolfmüller prvi “serijski” motor in tudi prvi ki so ga imenovali “motor”. Naredili so jih pa med 800 do 2000 kosov. Motor je imel kar 1488 cm3 in 30 konjskih moči. Za tiste čas izjemen dosežek.