Image Alt

10 nasvetov kako ostati varni v prometu

Varnost motorista na cesti

10 nasvetov kako ostati varni v prometu

1. Oprema

Ne glede na to kako vroče je zunaj, kratke hlače, majica in natikači niso primerna oprema za vožnjo. Tudi kavbojke ne nudijo minimalno zaščito pred poškodbami in odrgninami, če slučajno doživimo zdrs motorja. Za tisto pravo zaščito uporabimo zaščitno opremo, pa naj bo to usnjena ali tekstilna in pa zaščitne škornje.
Očala so nujna če imate odprto čelado, vedno pa nosite zaščitne rokavice. Seveda pa se nikoli ne vozite brez čelade.

2. Ostanite v coni udobja

Spoznajte svoje sposobnosti in se prepričajte da nebosta tako pot kot motocikel, prevelik zalogaj za vas. Izberite ustrezen motocikel; to pomeni da morajo biti noge na tleh medtem ko sedite – nobenih prstov. In če se vam motocikel zdi pretežek, je verjetno res tako.

3. Pripravite se na vožnjo

Preden zavijete na cesto, še enkrat preverite svoj motocikel in sicer

  • ustrezen tlak v pnevmatikah
  • ogledala in luči

Pozorni morate biti pri redni negi in vzdrževanju. Ne odlašajte z kakršnimkoli popravilom, ki lahko vpliva na vožnjo. Izvedite vsa priporočena redna vzdrževanja, kot so menjava olja, nastavitve verige in vzmetenja, spremljajte pa tudi obrabo zavornih ploščic in pnevmatik.

 

10 nasvetov kako ostati varni v prometu

 

4. Uporabljajte glavo

Čeprav so ogledala tam z razlogom se ne morete zanašati samo na njih in se še naprej zavedati kaj se dogaja okoli vas.

Če želite biti seznanjeni z dogajanjem okoli vas morate uporabljati tudi glavo. Izkušeni motoristi vedo da je treba pri zavijanju imeti usmerjen pogled in glavo tako da se dejansko obrnete in pogledate čez ramo ter se tako prepričate da je pot prosta. Prav tako želite imeti občutek, da so drugi vozniki pozorni na vas.

5. Pazi na cesto

Kot motorist morate biti pozorni na cesto po kateri se vozite. Bodite pozorni na morebiten pesek in druge nestabilne razmere na cesti. Ne smemo pozabiti na previdnost pri prečkanju železniških tirov, enako velja za bele oznake na cestah, ker je barva lahko spolzka.

6. Bodite srečni

Ena največjih nevarnosti za motorista je, če se na svojem motociklu znajde v napačnem stanju duha. Agresivna vožnja, zaspana ali raztresena je lahko recept za katastrofo. Če je vaš um ali čustva kjer koli drugje kot pred vami na cesti, lahko postanete dovzetni za napake, ki se lahko končajo z poškodbami ali celo čemu hujšemu.

7. Preverite vremensko napoved

Pregledovanje vremenskih razmer naj bo rutina preden se odločimo za vožnjo. Ne le da imate polovico stabilnosti avtomobila, ampak nam bo tudi pomanjkanje vetrobranskega stekla in pa izpostavljenost telesa dežju povečala samo tveganje pri vožnji.

8. Prepričajmo se da ne bo “gneče” na motociklu

Poskrbeti moramo da nam je udobno s potnikom in tudi, da vaš potnik ve, kako opraviti svoj del da bo vožnja prijetna in varna. Sopotniki potrebujejo čelado, zaščitna oblačila in prave čevlje. Poskrbeti morate tudi, da vedo kaj storiti v ovinkih in pa tudi pri zaviranju.

9. Zavirajte

Ne pozabite na druge motoriste, ki so v bližini. Vedno dvakrat preverite ko menjate vozni pas ali ko obračate. Zaviranje bi morali vaditi tudi v različnih pogojih. Vedno pustite dodaten prostor vozilom pred vami, da bo ustavljanje čim varnejše.

Glede na raziskave lahko z ABS zavorami zmanjšate možnosti za smrtno nesrečo za 37 odstotkov.

10. Širite ljubezen

Ne smemo zanikati, da motoriste pogosto spregledamo ali štejemo za drugorazredne državljane na cesti.

Kot motoristi imamo priložnost to spremeniti. Ko ste na cesti se vedno vozite kot da ste ambasador motoristov.
Vozite se z vljudnostjo, skrbnostjo in zavedanjem, da motociklizem predstavljate ljudem okoli vas. Ne dovolite si, da bi se mogli maščevati nepazljivemu vozniku nenazadnje takšno početje odvzame vse veselje pri vožnji.

Ne moremo nadzorovati svojega okolja, lahko pa nadzorujemo, kako nanj odreagirati

Srečno vožnjo!

Ridecrew Garage

Dastin Sejfijaj

Odvisnež od adrenalina, oktanov in motorjev.

0 0 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments